zondag 31 mei 2020

De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld

2017 en een deel van 2018 stond voor mijn vriendin en mij in het teken van De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld. In 2018 zou Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa zijn. Eén van de initiatieven die daar ontstonden was om met zoveel mogelijk mensen De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld te haken en daarmee in het Guinness Book of Records te komen. Maar het was vooral de bedoeling om door middel van het samen haken van deze deken betekenis te geven aan het thema van dat jaar: Iepen Mienskip/Open samenleving. De deken symboliseert en visualiseert de kracht, warmte, diversiteit, verbondenheid en kleurrijkheid van onze samenleving.
Voor een nieuw record waren 10.000 dekens van 1.40 x 2.00 m. nodig, die samen uit meer dan drie miljoen gehaakte granny squares (ook wel oma's vierkantjes genoemd) zouden bestaan. Het oude record stond op 8000 dekens.

Omdat mijn vriendin en ik allebei graag haken én omdat we allebei Friese roots hebben, sprak dit initiatief ons erg aan. We besloten 'aan te haken'. We deden oproepjes in de krant voor gratis wol en medehaaksters. Dit werkte fantastisch. Van alle kanten kwam de wol naar ons toe. Mijn vriendin heeft een theetuin en daar organiseerden we haakmiddagen. Met een grote groep mensen haakten we de ene na de andere granny square. De meeste mensen haakten ook thuis lekker door en kwamen tussendoor stapels granny's inleveren en soms ook complete dekens.



Op een gegeven moment was er zóveel ingeleverd dat onze taak alleen nog maar bestond uit de granny's aan elkaar haken tot weer een nieuwe deken. Zelfs op vakantie nam ik stapels granny's van 10 x 10 cm. mee om aan elkaar te zetten. Uiteindelijk hebben we met deze groep mensen 15 complete dekens gemaakt, 280 granny's per deken. Niet alleen in Nederland werd gehaakt voor De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld, maar vanuit maar liefst 50 landen werden dekens naar Leeuwarden gestuurd.

In januari 2018 zijn we met onze 15 dekens naar Leeuwarden getogen om ze in te leveren tijdens de Open Dag in de opslag van De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld was. Er werden  die dag ook een aantal dekens tentoongesteld; de prachtigste ontwerpen waren er te bewonderen.

In juli 2018 zijn er uiteindelijk 10.820 dekens uitgespreid in park Vijversburg in Tytsjerk, dichtbij Leeuwarden. De weergoden werkten gelukkig heel goed mee. Op 14 en 15 juli kon iedereen daar een kijkje nemen. Natuurlijk zijn wij ook weer naar Leeuwarden gereden en beleefden daar een prachtige dag. Het lukte ons zelfs drie van onze 15 ingeleverde dekens terug te vinden tussen die duizenden dekens.



Na afloop van dit geweldige burgerinitiatief zijn de dekens verdeeld over meerdere goede doelen, die ze op hun beurt weer door hebben gegeven aan mensen die zo'n, met veel liefde en plezier gehaakte, deken goed kunnen gebruiken.

De werkbeschrijving van een basis granny square vind je op de pagina Patronen.



Geen opmerkingen: